Ontwikkelen vraagt om de juiste randvoorwaarden.
Ontwikkelen vraagt
om de juiste
randvoorwaarden.

Mijn visie op persoonlijke en professionele ontwikkeling
‘Jezelf blijven ontwikkelen’ is mijn allerbelangrijkste drijfveer in het leven. Mijn motto daarbij is: ‘als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg’. Misschien is dat voor jou prima, maar ik geloof dat er in een mensenleven continue verandering plaatsvindt en je daarmee steeds weer moet kunnen omgaan. In mijn ogen kan dat alleen op een gezonde en duurzame manier door mee te bewegen en je daarin telkens passend te ontwikkelen. Daarom ben ik zelf ook continu aan het leren en heb ik onder meer tijdens mijn werkzame leven nog een leergang bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit gevolgd, heb ik een toonaangevende veranderkundige opleiding gevolgd bij het SIOO en heb ik recent de intensieve driejarige psychologie -en coaching opleiding bij Phoenixopleidingen afgerond. Tevens ben ik regelmatig gastdocent, zoals aan de Universiteit van Twente in de postdoctorale studie Public Management.

Passend en in de context ontwikkelen

Met passend ontwikkelen bedoel ik dat de context waarin het gebeurt, leidend is. Dat betekent per definitie ook dat in het leven privé en zakelijk altijd met elkaar vermengd zijn. Of, een abstractieniveau hoger beschouwd, de mens een psychosomatische eenheid is van fysieke, mentale, sociale en spirituele aspecten. Zoals Louis van Gaal dat zo mooi heeft verwoord in zijn visie van de totaalmens.

Passend en in de context ontwikkelen betekent voor mij ook dat dit in verbinding is met een omgeving. Dat er altijd sprake is van wisselwerking en er veel variabelen zijn. Het is dus de kunst deze variabelen in de juiste wisselwerking met de omgeving en situatie te kunnen waarnemen, deze op de juiste waarde te schatten en er een andere beweging op te vinden. Daarbij staan verschillende vragen centraal, zoals: Wat doet ertoe voor de betrokkenen? En in welke mate? Ik streef ernaar daarmee met speelsheid om te gaan. Dat geeft ruimte om te onderzoeken en te proberen.  

Ontwikkelen vraagt om de juiste randvoorwaarden

Deze manier van kijken is de basis van hoe ik naar de wereld kijk. Hoe ik mensen en organisaties help. Wat mij al jaren opvalt, is dat organisaties in veel situaties de juiste randvoorwaarden niet kunnen bieden. Althans, niet een omgeving die de juiste voedingsbodem geeft voor ontwikkeling. Op die manier raken we veel kwijt van wat er voor mensen toe doet.

Reden is dat wij vrijwel alles zijn gaan waarderen en uitdrukken in geld. En we door digitalisering en dataficering ook steeds meer ‘fact based’ sturen. We willen graag dat alles meetbaar is. Daarbij sturen we veelal op basis van macht en positie, geven we leiding op basis van controle en lijkt er ook geen geduld meer te zijn. Veel moet in het nú en is korte termijn gedreven.

“Paul is iemand die veel meer brengt dan haalt. Integer, loyaal, ondernemend en zeer betrokken”

Marian Uriot-Kremers
zelfstandig organisatieadviseur en coach

Partner en organisatieadviseur

SeederDeBoer en Hieroo

In 2007 ben ik bij SeederDeBoer als managing consultant in dienst getreden en heb ik een aantal grote reorganisaties begeleid in de gezondheidzorg, de financiële sector en het publieke domein. Zoals bij het RadboudUMC, Provincie Utrecht, Vestia en Koninklijke Jaarbeurs. In deze periode ben ik medeoprichter geweest van het SeederDeBoer traineeship programma waaruit in 2017 zuster organisatie Hieroo is ontstaan. In 2014 ben ik toegetreden tot de maatschap en ben ik mede-eigenaar geworden. In deze periode hebben SeederDeBoer en Hieroo zich verder ontwikkeld tot toonaangevende advieskantoren en ben ik bij meer dan 50 klantopdrachten betrokken geweest. In mijn laatste periode was ik verantwoordelijk voor de opdrachtenportefeuille in het publieke domein. In december 2021 heb ik mijn deelname verkocht. Ik was toe aan nieuwe avonturen.

dinp. Organisatieontwikkeling met een menselijke maat.

Ook iets voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op.